Talán nem mindenki tudja, hogy a karnevál, a latin „carne
levare”, azaz „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki. Eredetileg maga a
fogalom húshagyókeddet jelölte, amikor is a keresztény kultúrában szokásos 40
napos böjtöt megelőzően utoljára nyílik lehetőség egy kiadós étkezésre és
mulatozásra. Egyes korai feljegyzések szerint az ilyenkor jellegzetes szokások
már az ókori Görögországban is léteztek. A kis Dionüszia idején rendezett vidám
mulatságokat hangos, álarcos felvonulások kísérték. Ezek a maszkos,
állatjelmezes felvonulások a középkorban is tovább éltek, majd az újkor
hajnalán, a reneszánszban új formát öltöttek: már nemcsak a vidéki népek
szórakozása volt, hanem például Firenzében maga a városállam Medici-uralkodója,
Lorenzo il Magnifico lett az álarcosbálok védnöke.
A
hagyomány azonban a Serenissima, azaz a fenséges velencei köztársaság bukásával
megszakadt és csak csupán 1980-ban élesztették újjá. Azóta azonban töretlenül, minden
év farsangidőszakának utolsó tíz napjában az itt lakók és a világ minden
pontjáról érkező karneváli felvonulók régi ruhákba és fantasztikus jelmezekbe
öltözve még színesebbé varázsolják a velencei utcákat és tereket, melyhez a tengeren
úszó meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet.
Aki ezeken a napokon keresi fel Velencét, megismerheti
ennek az elvarázsolt, romantikus városnak a farsangi, nagyvilági szalonokat
utánzó arculatát, Európa legnagyobb, legpompásabb, legszínesebb karneválját és részese
lehet a világ legrangosabb eseményei egyikének.
Természetesen karneválozni nem csak a lagúnák városában
lehet! Ha a ringatózó gondolákról le is kell mondanunk, ennek ellenére ugyanilyen
káprázatos látványt és mesés hangulatot teremthetünk itthon is barátaink,
szeretteink körében. Egy kis kreativitással könnyedén otthonunkba
varázsolhatjuk a fényűző Velencét néhány pompás maszk, jelmez, színes muffin és
szimbolikusnak számító sütemény segítségével. Ilyen klasszikus karneváli falat
a Frittelle, egy csicseriborsóból
és lisztből készült, olajban sült párnácska, mely a fánkhoz hasonlóan krémmel
van töltve, illetve a Galani
(angyalszárny) egy porhanyós, mázzal bevont, ízletes péksütemény. Karneválra
fel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése