2013. január 28., hétfő

Karneválra fel!

A világhírű velencei karnevál 2013-ban harmincharmadik alkalommal kerül megrendezésre, idén január 26. és február 12. között.

Talán nem mindenki tudja, hogy a karnevál, a latin „carne levare”, azaz „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki. Eredetileg maga a fogalom húshagyókeddet jelölte, amikor is a keresztény kultúrában szokásos 40 napos böjtöt megelőzően utoljára nyílik lehetőség egy kiadós étkezésre és mulatozásra. Egyes korai feljegyzések szerint az ilyenkor jellegzetes szokások már az ókori Görögországban is léteztek. A kis Dionüszia idején rendezett vidám mulatságokat hangos, álarcos felvonulások kísérték. Ezek a maszkos, állatjelmezes felvonulások a középkorban is tovább éltek, majd az újkor hajnalán, a reneszánszban új formát öltöttek: már nemcsak a vidéki népek szórakozása volt, hanem például Firenzében maga a városállam Medici-uralkodója, Lorenzo il Magnifico lett az álarcosbálok védnöke.

A hagyomány azonban a Serenissima, azaz a fenséges velencei köztársaság bukásával megszakadt és csak csupán 1980-ban élesztették újjá. Azóta azonban töretlenül, minden év farsangidőszakának utolsó tíz napjában az itt lakók és a világ minden pontjáról érkező karneváli felvonulók régi ruhákba és fantasztikus jelmezekbe öltözve még színesebbé varázsolják a velencei utcákat és tereket, melyhez a tengeren úszó meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet.

Aki ezeken a napokon keresi fel Velencét, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus városnak a farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, Európa legnagyobb, legpompásabb, legszínesebb karneválját és részese lehet a világ legrangosabb eseményei egyikének.

Természetesen karneválozni nem csak a lagúnák városában lehet! Ha a ringatózó gondolákról le is kell mondanunk, ennek ellenére ugyanilyen káprázatos látványt és mesés hangulatot teremthetünk itthon is barátaink, szeretteink körében. Egy kis kreativitással könnyedén otthonunkba varázsolhatjuk a fényűző Velencét néhány pompás maszk, jelmez, színes muffin és szimbolikusnak számító sütemény segítségével. Ilyen klasszikus karneváli falat a Frittelle, egy csicseriborsóból és lisztből készült, olajban sült párnácska, mely a fánkhoz hasonlóan krémmel van töltve, illetve a Galani (angyalszárny) egy porhanyós, mázzal bevont, ízletes péksütemény. Karneválra fel!
 
 
forrás: http://www.dunatv.hu/sites/dunatv/mini/velence/tortenet.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése